Mulder-Zakelijk_Elektra

Elektra

Mulder Installatietechniek ontwerpt, realiseert en onderhoudt elektrotechnische installaties in gebouwen en de industrie. Elektrotechniek is een breed vakgebied, waarin vooral duurzaamheid een belangrijk thema is. Denk aan verlichting, toegangscontrole, decentrale opwekking van energie en slimme, duurzame energiesystemen. Hierbij staan technische normen zoals NEN 1010 en NEN 3140 centraal.

U wilt in uw gebouw voldoende licht en de juiste aansluitpunten voor uw bedrijfsmiddelen. En dat moet zo blijven, dus naast de voorzieningen per werkplek is ook de infrastructuur van belang. U geeft aan wat u per werkplek nodig heeft en hoe dit eruit moet zien. Mulder Installatietechniek ziet het als haar taak hier een installatie bij te ontwikkelen die niet alleen de aansluitpunten omvat maar ook garant staat voor storingsvrije werking.

Verlichtingssystemen

Door de steeds hogere energiekosten en de toenemende focus op klimaatbescherming wordt de vraag naar energiebesparing steeds belangrijker. Vooral in toepassingen met een hoog energieverbruik spelen energie-efficiënte verlichtingsoplossingen een steeds belangrijkere rol. Zodra een aantal verlichtingstoestellen door een systeem worden aangestuurd is er eigenlijk al sprake van lichtmanagement.

Er bestaan verschillende soorten lichtmanagementsystemen (LMS) met specifieke doelstellingen: energiebesparing, flexibiliteit en scenografie.

Lichtmanagementsystemen op basis van aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing zijn — in combinatie met energiezuinige lichtarmaturen met hoog lichtrendement en laag-verlies-ballast — het middel bij uitstek om een energiezuinige verlichtingsinstallatie te realiseren.

Aanwezigheidsdetectie en bewegingsdetectie

Het gebeurt vaak dat de verlichting in een ruimte onnodig blijft branden. Daarom wordt in veel ruimtes – zoals vergaderzalen, gangen, toiletten en schoollokalen – gebruik gemaakt van aanwezigheidsdetectie (AWD) en/of bewegingsdetectie (BWD). Dit voorkomt niet alleen energieverspilling, het verhoogt ook het comfort van de gebruiker. Ook voelt de gebruiker zich vaak veiliger door de automatische verlichting in een ruimte.

Daglichtafhankelijke verlichtingssystemen

Ook daglichtafhankelijke verlichtingssystemen zorgen voor een verhoogde energie-efficiëntie. Bij voldoende daglicht wordt de verlichtingssterkte automatisch gedimd – en zelfs volledig gedeactiveerd indien het daglicht de vereiste lichtsterkte levert. Zodra het nodig is, vult de verlichtingsinstallatie de lichtsterkte aan tot het vereiste Lux niveau. Kunstlicht en daglicht vullen elkaar bij deze toepassing perfect aan en maken een besparing tot 60% mogelijk. Wie kiest voor een combinatie van aanwezigheidsdetectie, bewegingsdetectie en daglichtdetectie kan zelfs 70 tot 80% besparen op zijn energiekosten.

Om een investering te optimaliseren worden ruimtes vaak voor meerdere toepassingen gebruikt. De verlichting in dergelijke ruimtes moet flexibel aangepast kunnen worden aan de meest uiteenlopende eisen. Hiervoor is, naast een op de voorziene behoeftes afgestemde lichtplanning, een sturingssysteem nodig dat de verlichtingsgroepen kan inschakelen, dimmen en uitschakelen. Dat gebeurt met behulp van voorgeprogrammeerde verlichtingsscènes, die worden gekozen via een computer, wand-schakelpanelen of afstandsbediening.

Met behulp van voorgeprogrammeerde verlichtingsscènes wordt een kantoorruimte in een handomdraai omgetoverd in een vergaderzaal, werkruimte of receptieruimte. Of wordt een sporthal getransformeerd tot feestzaal.

Dynamische lichttoepassingen

Dynamische toepassingen met sturing van lichtkleur en lichtsterkte, op basis van led’s of gekleurde fluorescentie- en laagspannings-halogeenlampen, zijn sinds kort mogelijk. Ze maken het mogelijk om verlichting aan uw voorkeuren en stemming aan te passen. Zo kan dynamische verlichting inspelen op werkprocessen (productiviteit stimuleren), op verkoopprocessen (customer experience) of op genezingsprocessen (stemming beïnvloeden).

Op het gebied van lichtmanagement worden twee technieken het meest toegepast, namelijk DALI en KNX. Beide kunnen centraal of decentraal aangestuurd worden en aangesloten worden op bijvoorbeeld de verlichting, zonwering of klimaatbeheersing. Door middel van systemen als deze liggen grote kostenbesparingen binnen handbereik.

Een derde systeem is relatief nieuw en heet Organic Response. Dit systeem is qua intelligentie nog net een stap verder dan de twee bovengenoemde. Organic Response houdt namelijk rekening met veranderingen in de omgeving en past de aangesloten apparatuur aan de hand hiervan aan.

DALI

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) is een gestandaardiseerd, digitaal protocol voor lichtsturing. DALI is ontwikkeld door de grootste HF-voorschakelapparatuurfabrikanten in Europa (Helvar, Osram, Philips en Tridonic). Ook andere bedrijven in de verlichtingsbranche hebben zich inmiddels aangesloten bij de groep DALI-fabrikanten.

DALI maakt gebruik van een kabel, waardoor een digitaal signaal bi-directioneel wordt verstuurd tussen alle eenheden in het systeem. HF-voorschakelapparatuur, bedieningspanelen, sensoren en programmeereenheden die met elkaar zijn verbonden, communiceren intern. De “intelligentie” wordt verspreid (lees: opgeslagen) in de verschillende delen van het systeem. Dit levert een hogere mate van zekerheid en betrouwbaarheid op, omdat het systeem niet afhankelijk is van een centrale eenheid.

Het DALI-systeem is zeer flexibel, ook in de toekomst, omdat een wijziging in de vormgeving van de ruimte of ander gebruik van de ruimte kan worden ondervangen door het simpelweg herprogrammeren van de instellingen. De kabels hoeven meestal niet vervangen te worden.

Dali is goed te combineren met andere stuursystemen, zoals analoge 1–10 V systemen. Als er geen behoefte bestaat een afzonderlijk armatuur te kunnen sturen of te monitoren of wanneer de wens bestaat een rij armaturen op dezelfde manier te regelen, dan kan het goed zijn om bijvoorbeeld een interface (omvormer) DALI naar 1–10 V te gebruiken.

Voordelen DALI-techniek:

  • Adresseerbaar. Mogelijkheid om verschillende armaturen/HF-voorschakelapparatuur in hetzelfde systeem individueel te kunnen sturen. Max. 64 adressen/systeem.
  • Verlichtingsscènes en groepering. Mogelijkheid om verschillende lichtscènes te programmeren. In elk systeem kunnen tot 16 armatuurgroepen en 16 verschillende lichtscènes worden geprogrammeerd.
  • Het digitale stuursignaal is ongevoelig voor storingen via andere kabels. De stuurkabels kunnen samen met de netspanningskabel worden gelegd, zonder kans op storingen (let op dat stuurkabel ook van het netspanningstype moet zijn).
  • Tweezijdige communicatie via stuurkabels mogelijk. De status- en evt. storingindicatie van systeemcomponenten kan worden opgevraagd met evt. aangesloten software.
  • Het stuursignaal wordt op dezelfde manier naar alle armaturen verstuurd, ongeacht de lengte van de stuurkabels.
  • De digitale techniek maakt ook computerbesturing van het systeem mogelijk.

KNX

Het KNX-systeem is een intelligent gebouwinstallatiesysteem en is ontstaan uit de samenvoeging van vooraanstaande bussystemen, waaronder EIB (European Installation Bus) dat al sinds 1992 op de markt is. KNX is het eerste wereldwijd gestandaardiseerde systeem voor het automatiseren van utiliteitsgebouwen en woningen.

KNX integreert alle producten en systemen in een elektrische installatie tot een netwerk en garandeert zo een transparante exploitatie van alle beschikbare gegevens. Binnen dit systeem communiceren alle deelnemers via één enkele busleiding. Zo kunnen alle onderdelen van een gebouw met elkaar worden verbonden.

KNX-bussystemen worden zowel in woningen als in utiliteitsgebouwen toegepast. Onder andere de volgende zaken kunnen hiermee worden aangestuurd:

  • Verlichting
  • Klimaat
  • Zonwering
  • Veiligheid
  • Energiemanagement
  • Bediening
  • Automatisering
  • Communicatie
  • Sensor Nodes

Organic Response

Aan de basis van Organic Response staan verschillende sensoren (Sensor Nodes) die onopvallend bij iedere armatuur zijn te installeren. Iedere Sensor Node is voorzien van een bewegingsdetector, een infrarood zender en ontvanger, een lichtsensor en een intelligente microprocessor.

Voor het vastleggen van de gevraagde helderheid, lichtkleur en andere specificaties is een smartphone app beschikbaar. Het dynamische lichtbesturingssysteem onderscheidt zich van DALI en KNX onder andere doordat er geen speciale protocollen vereist zijn. Dit systeem is (onder meer) toe te passen in LED-armaturen.

Het zeer innovatieve plug-and-play systeem is zo simpel dat het in zowel nieuwbouw als renovatie toepasbaar is. Met een geringe investering beschikt uw klant over een uitgekiende lichtsturing, die zichzelf in korte tijd terugverdient.

Domotica

Dankzij domotica systemen kunt u draadloos elektrotechnische installaties in uw bedrijf regelen en besturen. Hierdoor biedt de installatie slimmere functies, meer veiligheid en meer comfort. Mulder Installatietechniek monteert gebruiksvriendelijke domoticasystemen voor nieuw- en bestaande bouw, die zich kenmerken door betrouwbaarheid en eenvoud zonder hak- en breekwerk. Dus zonder ingewikkelde bedrading en schakelaars diverse plaatsen.

Domotica biedt comfort en veiligheid in combinatie met energiebesparing. In een bedrijfsgebouw zijn talrijke toepassingen te realiseren, zoals het schakelen en dimmen van verlichting, het op- en neer laten van rolluiken en het instellen van alarmeringen. Dankzij een smartphone controller zijn domotica systemen overal te benaderen en bedienen en kan het energieverbruik inzichtelijk worden gemaakt.

Laadpalen voor uw bedrijf

Maximaal profiteren van het gemak van een laadpaal? Wij helpen u op weg! Wij bieden voor ieder type elektrische auto en iedere situatie een passende laadpaaloplossing. Natuurlijk uitsluitend met laadpalen van topmerken. Of u nu een laadpaal wilt aanschaffen of leasen: Mulder Installatietechniek verzorgt optimale laadfaciliteiten voor zakelijk gebruik.

Rijdt u zelf elektrisch, of heeft u veel klanten, collega’s of zakelijke partners die een elektrische auto rijden? Kies voor gastvrij gemak en biedt laadfaciliteiten aan bij uw bedrijfspand. Met slimme laadpalen heeft u er geen omkijken naar. U stelt eenmalig de tarieven en restricties in, waarna de stroomkosten automatisch worden doorberekend aan werknemers, bezoekers en/of klanten. De betalingen worden maandelijks direct aan uw bedrijf overgemaakt.

Daarnaast is het ook mogelijk om Dynamic Load Balancing op uw laadpaal of laadplein toe te passen zodat u de continuïteit van uw bedrijfsprocessen kunt waarborgen terwijl de elektrische auto’s worden opgeladen.

Wanneer u zakelijk investeert in laadpunten, kunt u gebruik maken van diverse fiscale voordeelregelingen en subsidies. Zo verdient u een groot deel van uw investering snel terug.

Momenteel zijn er drie fiscale regelingen voor zakelijke laadpalen:

  • Milieu-Investeringsaftrek (MIA)
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een van deze regelingen? Wij kunnen u vakkundig adviseren over de fiscale voordelen voor uw bedrijf en de aanvraag voor u regelen.

De mannen van Mulder maken het:
al ruim 30 dertig jaar Meesters in Montage!

Mulder, Meesters in Montage!

  • Elektra en verlichting
  • Energieberekeningen
  • Domotica
  • PV installaties
  • EV laadpalen