Mulder-Zakelijk_Luchtbehandeling

Luchtbehandeling

Ventilatie

In een bedrijfsgebouw wordt dagelijks door de werknemers liters vocht geproduceerd. Wanneer dit vocht niet weg kan zorgt het voor een slecht klimaat met een hoog gehalte aan CO2 (koolstofdioxide). Teveel CO2 in de lucht kan klachten zoals hoofdpijn, concentratieverlies en hoofdpijn veroorzaken. Bovendien is het niet bevorderlijk voor de gezondheid; in het bijzonder die van mensen met astma of allergieën.

Dit probleem is te voorkomen met ventileren. Dat kan op natuurlijke wijze door enkel ramen open te zetten, een andere optie is mechanisch ventileren. Bij mechanische ventilatie wordt een unit geplaatst die de vervuilde lucht uit verschillende ruimtes afzuigt via het dak naar buiten. Verse lucht komt het bedrijfsgebouw binnen dankzij roosters of open ramen. Bij CO2 gestuurde ventilatie gaat dit automatisch. Dit ventilatiesysteem bevat één of meerdere sensoren die het CO2 gehalte in de lucht detecteren en vervolgens automatisch de unit in een hogere stand laten ventileren net zo lang tot het gehalte weer op peil is. Zo wordt de vervuilde lucht verdreven en maakt het plaats voor frisse, zuurstofrijke lucht waarin het prettig werken is en kost dit niet onnodig veel energie. Het is dus goed voor het milieu én uw bedrijfsvoering.

Luchtbehandeling en wtw

Mulder Installatietechniek biedt diverse luchtbehandelingskasten, toepasbaar voor uiteenlopend gebruik. Van een eenvoudige luchttoevoerunit tot een volledig automatisch geregelde luchtbehandelingskast, geschikt voor zowel binnen- als buitenopstelling.

Dergelijke luchtbehandelingskasten worden altijd voorzien van een warmte terugwin oplossing. De warmte of koude uit de retourlucht kan op deze manier weer aan de toevoer lucht worden toegevoerd. Hiermee kan verwarmings- of koel energie worden bespaard.

Lucht behandelingskasten kunnen met een warmtewiel, kruisstroom wisselaar of twin-coil wtw worden voorzien.

Daarnaast kan een luchtbehandelingskast ook van een verwarmings- of koelbatterij worden voorzien. Deze batterij zorgt voor het verwarming of koelen van de inblaaslucht waarmee inpandig ruimtes naar wens kunnen worden geconditioneerd.

Luchtbehandelingskasten zijn standaard vervaardigd van zeewaterbestendige aluminium panelen. Het voordeel is een lager gewicht en een langere levensduur. Daarnaast zijn er ook kunststof kasten verkrijgbaar.

Voordelen luchtbehandelingskast (LBK)

 • Variabele luchtopbrengsten tot 150.000 m3/h
 • Economisch in aanschaf en gebruik
 • Integreren van hoog rendement verwarmingsmodules is mogelijk
 • Modulaire bouw
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Lange levensduur
 • Veelzijdig en variabel
 • Beproefd concept
 • Laag gewicht

Aansturing ventilatie

Ventilatie systemen kunnen op basis van standaard klok tijden worden aangestuurd. Dit is een basis vorm waarbij relatief veel wordt geventileerd. Ventilatie kan ook per ruimte op basis van vraag worden aangestuurd. Denk hierbij aan CO2 sturing of sturing op basis van aanwezigheid. Hiermee worden niet gebruikte ruimtes niet of nauwelijks van verse lucht voorzien. Indien met deze lucht ook gekoeld of verwarmd wordt scheelt dit naast ventilator energie ook nog koeling en verwarming.

Schoolventilatie

Schoolventilatie moet aan essentiële eisen voldoen. Alleen een goede luchtverversing zorgt voor een kwalitatief goed binnenmilieu. Strenge randvoorwaarden rond comfort, geluid en energieverbruik eisen dat er zeer gecontroleerd wordt geventileerd.

Onderzoek van GGD’s, Arbodiensten en TNO heeft aangetoond dat het binnenklimaat in circa 80% van de scholen ernstig tekortschiet. De kwaliteit van het binnenmilieu is van invloed op de leerprestaties en het ziekteverzuim van zowel leerlingen als leraren. Daarom is een gezond en aangenaam binnenklimaat erg belangrijk. Goed ventileren draagt bij aan beter leren en gezonder leven.

Mulder Installatietechniek heeft ervaring met het verbeteren en optimaliseren van schoolventilatie. Op vele scholen hebben wij de luchtkwaliteit verbeterd, waarbij na inventarisatie een goed plan is gemaakt. Hierbij wordt telkens goed gekeken dat er geen tochtverschijnselen ontstaan en het geluid tot een minimum wordt beperkt. Als u twijfelt aan de luchtkwaliteit of onderzoek wenst, kunnen wij voor u de luchtkwaliteit meten en rapporteren. Ook kunnen we u uiteraard informeren over de ventilatienormen.

De mannen van Mulder maken het:
al ruim 30 dertig jaar Meesters in Montage!

Mulder, Meesters in Montage!

 • Ventilatie
 • Luchtbehandelingskasten en wtw
 • Aansturing ventilatie systemen