Verwarming
Mulder Installatietechniek heeft veel ervaring in het aanleggen en beheren van natuurlijke energiebronnen, zoals warmtepompen en zonne-energie. Deze energie wordt door slimme ketels omgezet in, naar keuze, radiatorverwarming, luchtverwarming of vloerverwarming en koeling.
CV-ketel
Je kunt kiezen uit twee soorten cv-ketels: soloketels en combiketels. Een soloketel regelt alleen de verwarming in huis. De combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan. Tegenwoordig hebben de meeste huizen een combiketel.
Je kunt kiezen voor een doorstroommodel of een ketel met een voorraadvat. Het doorstroommodel is zuiniger. Een ketel met een voorraadvat slaat warm water op en houdt dit op een constante temperatuur. Dit kost wel extra energie.
Je kunt een cv-ketel ook uitbreiden met een warmtepomp. Je verwarmt je huis dan met een hybride warmtepompsysteem. De ketel moet hier wel geschikt voor zijn. Goed geïsoleerde huizen kun je ook verwarmen met alleen een warmtepomp. Je gaat dan ‘all electric’.
De capaciteit/het vermogen van de cv-ketel is het belangrijkst. Dit wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Voor vrijwel alle huizen is een vermogen van 20 kW voldoende. Een hoger vermogen is alleen nodig om snel veel warm kraanwater te leveren.
CV-ketels in Nederland hebben vrijwel altijd het Gaskeurlabel. Met de aanduidingen CW (warm watercomfort), HR (hoog rendement), SZ (schoon branden) en NZ (combinatie met een zonneboiler).
Let ook op de CW-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe meer en sneller je warm water hebt. CW3 is vaak al genoeg, CW6 is het maximum.
Als afgifte systeem wordt in de meeste woningen radiatoren, convectoren of vloerverwarming toegepast. Het voordeel van radiatoren of convectoren is dat zij in combinatie met een CV-ketel met een hoge temperatuur kunnen verwarmen. Er kan dan voldoende vermogen in de ruimtes worden gebracht. In nieuwere woningen wordt vaak vloerverwarming toegepast. Bij vloerverwarming mag de CV temperatuur niet te hoog. Dit is ook niet nodig omdat vloerverwarming een veel groter oppervlak heeft om mee te verwarmen in vergelijking met radiatoren.
Laag temperatuur verwarmen is daarnaast ook beter voor het rendement van warmte-opwekkers!
Warmtepomp
Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Hij gebruikt energie uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Het is een zuinige en duurzame manier om je huis te verwarmen.
Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Hij haalt warmte uit de bodem of buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar af aan het verwarmingssysteem in je huis. Er zijn twee soorten warmtepompen:
- Een volledig elektrische warmtepomp (all electric) vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
- Een hybride warmtepomp combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De cv-ketel springt alleen bij als het heel koud is of voor warm kraanwater.
Niet elke warmtepomp is geschikt voor elke situatie. Veel hangt af van hoe goed jouw woning is geïsoleerd.
Tot 2021 kun je subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van het type warmtepomp. Vanaf 1 januari 2020 geldt de subsidie alleen nog voor de aanschaf van een warmtepomp voor een bestaande woning.
De meeste warmtepompen hebben een buitenunit met een ventilator. Die maakt geluid wanneer hij aanstaat.
Een hybride warmtepomp – die je gebruikt voor het verwarmen van je huis – maakt alleen geluid als hij het huis verwarmt. Een ‘all electric’ warmtepomp maakt meer geluid omdat je hem ook gebruikt voor warm kraanwater.
Laat een warmtepomp door Mulder Installatietechniek installeren. Zo voorkom je problemen met de werking, levensduur of geluidsoverlast.
Met een hybride warmtepomp bespaar je volgens Milieu Centraal gemiddeld zo’n 200 euro per jaar (prijspeil 2019) ten opzichte van een hr-ketel. In dit bedrag zijn de hogere elektriciteitskosten al verrekend. Bij een ‘all electric’ warmtepomp gaat de besparing richting 300 euro.
Zoveel mensen, zoveel wensen. Mulder Installatietechniek kan je een verwarmingsadvies op maat geven.
Baderie Mulder: van kraan tot complete badkamer
Mulder Installatietechniek is gevestigd aan Industrieweg 10 in Deventer. Op deze locatie vind je eveneens de uitgebreide showroom van Baderie Mulder.
Nergens komen zoveel topmerken samen als bij Baderie; het allerbeste in sanitair, kranen, tegels, radiatoren en accessoires. Het zijn stuk voor stuk A-merken die altijd op zoek zijn naar vernieuwing in comfort en uitstraling: GROHE, Hansgrohe, primabad, Geberit, hotbath, HSK, sealskin, detremmerie, Duravit, Easy Drain, Instamat, KEUCO, Riverdale, Thebalux, Vasco, Villeroy & Boch, Looox, Luxalon, Sphinx en Liberty Wellness.